Meetings …

Mannelijke en vrouwelijke CEO’s vragen me vaak: “Waarom laten slimme vrouwen zich niet horen aan de vergadertafel?”

Slimme vrouwen vragen me vaak: “Waarom vragen ze me aan die vergadertafel als ze toch niet luisteren naar wat ik te zeggen heb?”

Hoe pak jij dat aan?

Doe je voordeel met 3 praktijkcases over je laten horen en gehoord worden.

CASE 1
Kan ik hém nou niet eens confronteren? Topvrouw heeft het helemaal ‘gehad’ met CEO, de hoogste baas in de organisatie. Hij vindt intimidatie een prima leiderschapsstijl en valt haar openlijk af in vergaderingen. Ze wil hem ermee confronteren.

Advies
Stel CEO in plaats van hem te confronteren de vraag: “Ik merk dat je niet gelukkig bent met hoe het gaat. Wat gaat er precies anders dan je wilt en wat kan ik daarin voor je betekenen?” Deze vraag biedt ruimte aan een inhoudelijk gesprek. Het dwingt namelijk tot het specifiek maken van “Niets-gaat-hier-ooit-goed” en “Wat-zit-iedereen-hier-nou-eigenlijk-te-doen”-uitspraken en biedt een gerede kans om daarover in gesprek te gaan.

CASE 2
Hoef ik éven geen rolmodel te zijn? Om de top te bereiken is het soms nodig om ‘concessies’ te doen aan wat jij als authentiek en integer ervaart. Dat begrijp je en daar deal je mee. En dan: verrassing! Eenmaal aan de top verzoekt de organisatie je blijmoedig om je ‘meerwaarde als vrouw‘ voor de organisatie wat zichtbaarder te maken. Gewoon, als het rolmodel dat je nu eenmaal bent.

Advies
Getuig van je ‘meerwaarde als vrouw’ door te blijven vertrouwen op je eigen kunnen. Gebruik je uitstekende opleiding, je gezonde verstand en je natuurlijke feeling voor wat er klopt en wat niet. Dat is op élk niveau van grote meerwaarde, voor élke organisatie :). Laat anderen maar voor zichzelf bepalen of ze in jou een rolmodel zien – of jij in hen …

CASE 3
Hoe kom ik aan het woord?
Meest gestelde vraag van de vrouwelijke professionals in mijn praktijk: Hoe dring ik tijdens vergaderingen door tot mijn mannelijke collega’s/bazen/bestuurders?

Advies
Vergaderingen zijn vaak als een potje basketbal voor veel mannen: wie scoort het eerst, het best, het vaakst? Heb jij het idee dat er van alles aan de gang is waar je geen grip op hebt en voel je je niet serieus genomen? Realiseer je dat de mannen aan tafel niet die bedoeling hebben.
Het is gewoon hun manier van doen. 
Dus wil je een punt maken? Doe dat dan. Laat je niet afleiden als ze wegkijken, poppetjes tekenen, checken hoe laat het is, gapen, appen of scrollen.
En ook niet als ze je in de reden vallen, overrulen of roepen dat het niet klopt wat je zegt.  Ga Je Goddelijke Gang.  Gewoon, net als zij.
Je weet tenslotte waar je het over hebt en zit niet voor niets aan die tafel.
En krijg je die ruimte niet? Vraag erom. Sta open voor interactie, luister naar gezichtspunten, toets of je ze goed begrepen hebt, verhelder je visie en motiveer opnieuw je standpunt. Repeat.

PS Weet je écht niet wat je moet in besprekingen? Ben je helemaal klaar met je gemis aan zelfvertrouwen? Dit helpt.  Succes!

Share This