Weer een mooie prestatie neergezet vandaag?

Dat hoor je natuurlijk graag terug.

Maar wat als je niet graag om aandacht vraagt?

Do’s & Don’ts voor Bescheiden Pro’s

  Nog even over die bonus …
Ja! Die positieve beoordeling gaat er komen dit jaar. Check: Weet je ook waaróp je precies beoordeeld gaat worden? Noteer afspraken, toezeggingen, successen en leermomenten. Tot slot: benoem regelmatig naast de waardevolle bijdragen van anderen jóuw rol in het geheel. 

    Omgaan met bekijks 
Negatieve beoordelingen kunnen ontmoedigen. Check: voel je je onterecht of te kritisch beoordeeld? Stel vragen. En vraag door. Op heldere, vriendelijke, concrete wijze. Je bent tenslotte een work in progress, net als iedereen. Gewoon blijven worken, dus :).

    Ontspannnnnn 
Piekeren, tobben, peinzen, het is niet handig en dat weten we heus wel. En toch. Check: wat werkt voor jóu om overeind te blijven? Downward dog onder je bureau, een ommetje in de regen, kersenbonbons met hagelslag? Doe je huiswerk en blijf opladen. Dan laat je je automatisch vaker én beter zien.

  4. Hier met die stofkam 
Succes maakt geen verschil voor wie bang is om te falen of teleur te stellen. Missers, foutjes en uitglijders, we willen ze gewoon niet! Voorzichtige check: Houd je het tempo er nog in? Concentreer je op voortgang, niet op perfectie (we kunnen het niet genoeg tegen onszelf zeggen :)). 

   Boeien
Ben jij een talentje op het vlak van zelfreflectie? Maak met aandacht onderscheid tussen waardevolle en zinloze feedback (mede in het kader van punt 3). Meer precies: als morgen die enge collega bij de koffieautomaat komt leunen: pak je cappuccino en zet ‘m op een lopen. Alleen nog opbouwende kritiek voor jou.

  Doe maar niet 
Een zachte, vragende manier van praten komt over als een verzoek om advies of goedkeuring. En niet als een blijk van expertise. Praat jij aarzelend? Raak dat vraagteken aan het einde van je zin kwijt. Dan kom je over als de pro die je bent.

     IQ-Power-Barbie 
De beeldvorming over vrouwen … het blijft een dingetje (zie een willekeurig reclameblok). Met aan top: de mythe van de moeiteloosheid. Geloof ‘m niet! Wij vrouwen zijn geenszins die onuitputtelijke, smetteloze schat met een nokvol sociaal leven, afgewisseld met topmomentjes in de sportschool en chef-waardige kookcapriolen. We zijn soms net zo afgedraaid als iedereen. En net zo slim, energiek en inventief. Geef van dat laatste op professionele wijze blijk met bovengenoemd lijstje (zie 1) in het achterhoofd. 

  8. Klaar voor erkenning? 
De snelste weg naar zichtbaarheid loopt nog steeds via lichaamstaal. Maak het verschil en boek de workshop Body Language voor Vrouwelijke Professionals. PS Op verzoek: met privé-sessie voor persoonlijke feedback.

 

Share This