Ze hulde zich in haute couture, leverde ons smetteloos af aan de schoolpoort, overhandigde mijn vader bij thuiskomst een sherry en kookte zingend voedzame maaltijden.
Mijn moeder, ten voeten uit.
Helaas bleek geen van haar kwaliteiten erfelijk :).
Bij mij was het een gelukkig toeval als mijn kinderen aan de schoolpoort verschenen met de regenlaarsjes, wc-rolletjes en jampotjes waar om verzocht was.
En als míjn lief thuiskwam wachtte hem geen drankje maar een afwezige kus.
Waarna ik diep in gedachten iets kookte waarvan ik vond dat ’t er best mee doorkon als je niet al te goed keek.
In mijn hoofd zat ik namelijk achter mijn bureau.
Beantwoordde ik mails, bedacht ik oplossingen en handelde ik telefoontjes af.
Herken je dat?
Strijden jouw bruisende brein en je zorg voor anderen óók om een uitvoerbare balans?
Onbevredigende compromissen en rafelig haastwerk kenmerken ons drukke leven.
En multitasken blijkt niet altijd de oplossing.
Hoe ga je daarmee om?
Scan de volgende 7 tips voor een frisse kijk op een haalbare balans.
Zet ‘m op; alle goeds voor jou!
___________________________________
1. Balans is voor ballerina’s
Wil je een gelijke verdeling van je tijd over je werk en je privéleven? Lastig. Natuurlijk wil je een zekere balans in je leven. Voornamelijk om niemand tekort te doen – jezelf ook niet. Maar realiseer je dat je planning realistisch moet zijn. Bedenk even in hoeverre dat nu het geval is. En neem vooral je huidige energiepeil als richtingaanwijzer :).
2. Gedaan?
Goed! Hoe ziet je balans eruit? Vóór alles is dat natuurlijk een persoonlijke kwestie. De juiste balans hangt namelijk af van wat jij beschouwt als belangrijk. Om daarachter te komen noteer je je Top 5 van allerbelangrijkste waarden: financiële zekerheid, persoonlijke moed, gezinsgeluk, groei, gezondheid, reizen, creativiteit, jij mag het zeggen (voor een volledig overzicht, mail me even).
3. Pak het podium
Volgende stap. Bepaal wat je ‘hoofdrollen’ zijn. Je bent tenslotte man/vrouw, zoon/dochter, partner/geliefde, moeder/vader, baas/collega, et cetera.
De wijze waarop je nu vorm geeft aan deze rollen, kan er een zijn die: a. het meest voor de hand lag.
b. je partner goed uitkomt
c. zoals je moeder ‘m oppakte
d. niet echt bewust gekozen is, maar prima als je er maar niet zo geïrriteerd van raakte.
Is deze invulling bij nader inzien niet wat je bedoelde?
Pak een groot vel en noteer je hoofdrollen; bijvoorbeeld: moeder, dochter, partner, baas, vriendin. Schrijf dan bij elke rol wat je daar het allerbelangrijkste aan vindt. Dit wordt je A-list.
4. Goed!
Wat is je conclusie? Wellicht kom je tot de slotsom dat je heel andere keuzes wilt maken. We rennen namelijk merendeels rond in de veronderstelling dat we daar goed aan doen. Terwijl we niet echt het gevoel hebben dat dit dan ook goed is. We tobben er wel over, maar denken er niet echt over na.
Als je eenmaal weet wat je in diepste wezen belangrijk vindt, zul je daar echter met minder inspanning, meer overgave en een groter gevoel van vervulling uitvoering aan kunnen geven.
5. Doe de bamboe
Elke keuze heeft zo zijn gevolgen. Maak je eenmaal andere keuzes, dan heb je voor sommige dingen meer tijd en voor andere dingen minder (B-list). Kun je het je veroorloven? Aarzel dan niet om hulp in te schakelen op terreinen die je niet minder kunnen boeien (C-list).Puntje van aandacht: wees niet te precies over wat er dan (soms letterlijk) blijft liggen. Stap over zaken heen die je aandacht niet waard zijn. Zo houd je meer energie voor zaken die je aandacht wel waard zijn.
6. Knijp er tussenuit
Een zware job, een relatie, kinderen – ze trekken een zware wissel op je energie en je tijd. Zeker als je groeit in je functie en je werktijden zich uitstrekken tot in de vroege/late avond. Niet alleen de moeheid eist zijn tol, maar ook de verminderde ruimte voor je partner, issues met de kinderen, familiedingen. Maak dus tijd en neem dus tijd voor je sport, je lief, je boek. Spijbel een uurtje! (Voor de vrouwen: ja, dat doen je mannelijke collega’s ook. Dat is tenminste wat ze mij vertellen :))
7. Leef met zwier
Kus bij thuiskomst je lief met passie, bestel een pizza als je het fornuis niet haalt, maal niet om kleinigheden en besef dat chaotisch geluk een van de mooiste geschenken aan je kinderen kan zijn. En voor jezelf? Maak ruimte voor dwaze dingen.
Ik hoor je zeggen: Fijn meid, maar waar haal ik de tijd vandaan? Daar kunnen we helder over zijn. Dat is de tijd die af gaat van de dingen die je minder belangrijk vindt. En die weet je nu, want die zijn daarnet uit je top 5 gevallen. Vervul de rollen die je belangrijk vindt met verve en kies daarvoor de meest geschikte vorm. Dat is de vorm die uiting geeft aan jouw persoonlijke waarden. De volgende stap? Durf keuzes te maken.
Drie volmondige ‘ja’s’ en drie stevige ‘nee’s’ werken beter dan zes halfslachtige ‘oké’s’. Niet vergeten :).
Zet ‘m op – ik hoor het graag als het lukt en ook waar je tegenaan loopt als het niet lukt!
Alle goeds voor jou!